Hopp til innholdet

Røykdetektor – riktig montering

Autronica detektor

Røykdetektoren er mer enn en boks som sitter i taket – det er den som skal varsle deg den dagen du trenger å bli vekket ved røykutvikling i ditt hjem.

Bakgrunn

Her var vi på kontroll og fruen i huset var veldig fornøyd med at de hadde fått flyttet boksen hun syntes var stygg helt inn i hjørnet ute i gangen. Gleden ble redusert når vår mann fortalte at den må flyttes og at det muligvis ville bli synlig kabel.

Er dette så noe vi sier bare for å være vanskelige? Nei, det finnes krav til antall, type teknologi, plassering osv avhengig av type bygg. Byggteknisk forskrift (TEK) og standarder som NS3960 og EN14604 klargjør ting som dette. Ved store ombygginger kan det også komme krav som du ikke har hatt når bygget opprinnelig ble godkjent.

Viktigere en godkjennelser er at produktet faktisk virker det når du trenger det. Plasseringen av detektoren i bildet gjør at den vil virke svært dårlig da det blir luftlommer i hjørner som dette ved røykutvikling. Dekningsområdet i den aktuelle leiligheten var også redusert da den satt i et hjørne og ikke sentralt plassert. Avstanden til soverommet bar økt slik at lydnivået var redusert. Dette er ting du ikke ønsker at skjer deg når du sover hvis en brann skulle oppstå.

Konklusjon

Ta kontakt med oss før oppussingen starter. Vi vil kunne koble ut enheter og låne ut støvkopper slik at utstyr ikke blir nedstøvet og ødelagt under prosjektet. Samtidig gir vi råd slik at du får kablet og plassert enhetene der de bør monteres for å virke optimalt.